1861-1886

Tην 1η Οκτωβρίου 1861 (*) κυκλοφόρησαν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα που τυπώθηκαν στο Παρίσι, στο τυπογραφείο Ernest Meyer σε πλάκες 150 εκτύπων. Σχεδιάστηκαν από το γνωστό Γάλλο χαράκτη Albert Barre, γιο του J. Barre, δημιουργό των πρώτων γαλλικών γραμματοσήμων. Ο Α. Barre, βασίστηκε στο σχέδιο του πατέρα του για τα πρώτα γαλλικά γραμματόσημα του 1849 που απεικόνιζαν την κεφαλή της θεάς Δήμητρας. Το μετάλλιο με την κεφαλή του Ερμή για το Ελληνικό γραμματόσημο που σχεδίασε ο Α. Barre και το συνολικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα αριστούργημα χαρακτικής τέχνης και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα τυπογραφικής εργασίας της εποχής.

Αριστερά το πρώτο Γαλλικό γραμματόσημο (1849)
που απεικονίζει τη θεά Δήμητρα και δεξιά το Ελληνικό με τον Ερμή.
_____________________________________________________________________________________

(*) Οι ημερομηνίες των εκδόσεων αναφέρονται με το Ιουλιανό ημερολόγιο μέχρι το 1900 που ήταν 12 ημέρες προ του Γρηγοριανού. Μετά το 1900 η διαφορά είναι 13 ημέρες και τελικά στις 16 Φεβρουαρίου 1923, μετά την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου, έχουμε (με τη μετάθεση της ημερομηνίας) 1η Μαρτίου.
____________________________________________________________________

Η μεγάλη κεφαλή του Ερμή


Για να καλυφθούν οι ταχυδρομικές ανάγκες ήταν απαραίτητη η εκτύπωση διαφόρων ονομαστικών αξιών (δηλ. το ταχυδρομικό τέλος που αναγράφεται στα γραμματόσημα) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λεγόμενη «σειρά», αποτελούμενη από 7 κλάσεις του 1 λεπτού, 2 λεπτών 5, 10, 20 40 και 80 αλλά και με διαφορετικούς χρωματισμούς ώστε να μην συγχαίονται μεταξύ τους. Έτσι έχουμε την πρώτη ελληνική σειρά γραμματοσήμων την γνωστή ως σειρά Μεγάλης κεφαλής του Ερμή. Δεν είχαν οδόντωση και χωρίζονταν μεταξύ τους με ψαλίδι, γι αυτό και είναι δύσκολα να βρεθούν άρτια (με περιθώρια).

Οι συνεχείς εκδόσεις της μεγάλης κεφαλής του Ερμή διήρκεσαν μέχρι το 1886, με εκτυπώσεις στην Αθήνα - σε μεγάλες ποικιλίες χρωματικών αποκλήσεων, είδη χαρτιού, και μερικές νέες ονομαστικές αξίες - όπου αντικαταστάθηκαν με τις εκδόσεις της μικρής κεφαλής.


Η πρώτη ελληνική σειρά της μεγάλης κεφαλής του Ερμή
(κλικ για μεγέθυνση)

Για αναλυτική περιγραφή όλων των εκδόσεων του Ερμή δείτε εδώ.

____________________________________________________________________

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1862 - 1873:

  • Εκδηλώνεται εξέγερση κατά του Όθωνα με τελικό αποτέλεσμα την πτώση του και τη δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης.
  • Διεξάγονται αιματηρές συγκρούσεις γνωστές ως «Ιουνιανά» για την διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας. Η ειρήνη έρχεται με την άφιξη του βασιλιά Γεώργιου Α΄.
  • Οξύνεται η κρίση γύρω από το «Λαυριώτικο» ζήτημα που οδήγησε στην καταστροφή πολλούς μικρούς αποταμιευτές.

1 σχόλιο:

Harris Koutsiaftis είπε...


------------------------------------------------------------------------

Σειρά, τα «Ανέκδοτα του Βασιλέως Γεωργίου Α’», 1863.

Τα «Ανέκδοτα του Βασιλέως Γεωργίου Α’» πρωτοκυκλοφόρησαν το 1863, σε 8 χρώματα (μαύρο, καφέ, μπεζ, κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο, μπορντό), σε λεπτό χαρτόνι, κοντά περιθώρια, και σε δύο τυπώσεις, με ονομαστική αξία τα 20 λεπτά της δραχμής σε όλα τα χρώματα. Τα πρώτα φύλλα (τα σπανιότερα, τύπος 1) με τη καλοσχηματισμένη νεανική όψη του βασιλιά και τα επόμενα φύλλα (τύπος 2) με μια πιο κακή σχεδίαση του κεφαλιού, ενώ γύρω από το πορτρέτο του βασιλιά δέσποζε ο Παρθενώνας και στις δύο εκδόσεις. Εκτός των τύπων 1 & 2, πρωτοκυκλοφόρησαν και κάποια μεμονωμένα γραμματόσημα με το πορτρέτο του βασιλιά, η ίδια που μετά μπήκε στα πρώτα φύλλα. Τελικά, καμία έκδοση δεν κυκλοφόρησε επίσημα. Ο διάσημος συλλέκτης Αλέξανδρος Α. Γαλινός ήταν ο πρώτος που δημοπρατούσε τέτοια γραμματόσημα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως σήμερα ως "essays" (δοκίμια).

Ο Χριστιανός - Γουλιέλμος - Φερδινάνδος - Αδόλφος - Γεώργιος, ευρύτερα γνωστός ως Γεώργιος Α΄, υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων, από το 1863 μέχρι το 1913. Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά Βασιλιάς της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα και αρχηγός νέου Βασιλικού Οίκου. Γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 24 Δεκεμβρίου 1845 και ήταν ο δευτερότοκος γιος του πρίγκιπα και μετέπειτα Βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄, που ανήλθε στο θρόνο τον Νοέμβριο του 1863. Δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου 1913 (5 Μαρτίου με το τότε ισχύον Ιουλιανό ημερολόγιο) στη Θεσσαλονίκη.

------------------------------------------------------------------------