1896

25 Μαρτίου 1896
ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων οφείλεται κυρίως στα οράματα και τις προσπάθειες δύο ανθρώπων: του Έλληνα ευπατρίδη Δημητρίου Βικέλα και του Γάλλου βαρώνου Rierre de Coubertin.

Στις 25 Μαρτίου 1896 ακούστηκε για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο ο Ολυμπιακός Ύμνος του Κ. Παλαμά, σε μελοποίηση του μεγάλου Κερκυραίου μουσουργού Σπύρου Σαμαρά. Μόλις το 1958 καθιερώθηκε ως επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος.

Κάμποι βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
'σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
και τρέχει στον ναόν εδώ προσκυνητής σου,
αρχαίον πνεύμα αθάνατον, κάθε λαός.
____________________________________________________________________

1896 (25 Μαρτίου) Έκδοση "Ολυμπιακοί Αγώνες"

Αναμνηστική(2) έκδοση αφιερωμένη στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα θέματα των γραμματοσήμων αυτής της υπέροχης σειράς, προέρχονται από αρχαίες ελληνικές παραστάσεις που πρότεινε ο καθηγητής Ιωάννης Σβορώνος. Tα σχέδια φιλοτέχνησε ο Ελβετός καλλητέχνης A. Guilleron, τις χαλύβδινες μήτρες εκτύπωσης κατασκέυασε ο Γάλλος χαράκτης Ε. Μouchon και η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο.
Ως πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των γραμματοσήμων ορίστηκε η 25η Μαρτίου 1896 (6η Απριλίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο), ημερομηνία έναρξης διεξαγωγής των αγώνων. Η σειρά αυτή, είναι παγκοσμίως σε πρώτη ζήτηση, λόγω του θεματικού(3) της ενδιαφέροντος, σπάνια και συνεπώς ακριβή.

Ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα υψηλής αισθητικής
στο χώρο του κλασσικού σχεδιασμού γραμματοσήμων
(Κλίκ στην εικόνα για μεγέθυνση)
____________________________________________________________________
(2) Αναμνηστικές = Οι εκδόσεις των γραμματοσήμων χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες : τις "Αναμνηστικές" και τις "Κοινές" ή αλλοιώς "τακτικές". Οι πρώτες αφορούν εκδόσεις εις ανάμνηση κάποιων σημαντικών γεγονότων, 1οοετηρήδες, θάνατοι μεγάλων προσωπικοτήτων κλπ. Οι κοινές εκδόσεις αφορούν γραμματόσημα για κοινή χρήση και εκδίδονται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες (tirage).
____________________________________________________________________
(3) θεματικού = Ο κόσμος της συλλογής των γραμματοσήμων είναι απέραντος και ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις δημιουργίας μιας θεματικής συλλογής. Έτσι, εκτός των παραδοσιακών συλλογών (με γραμματόσημα απ' όλο τον κόσμο) υπάρχουν και οι αποκαλούμενες "θεματικές συλλογές" που επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Αεροπλάνα, Προσωπικότητες, Τεχνολογία, Ποίηση, Θέατρο, Αρχαιότητα και γενικά με οτιδήποτε θελήσει κανείς, απεικονίζεται σε γραμματόσημα παγκοσμίως.
Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσει τη θεματική συλλογή του, συνοδεύοντας τα γραμματόσημα με σχετικά κείμενα, αλλά και με φιλοτελικά ντοκουμέντα που αποδεινκύουν ένα γεγονός στο θέμα που αναφέρεται.
____________________________________________________________________

ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1896 :
Ο Λούης, η εθνική στολή και η αθλητική κορμοστασιά του
Έλληνα Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη, έγιναν συστατικά του
εθνικού συμβολισμού της λαμπρής προπτικής
του Ελληνισμού.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω ατην κατοζχή μου δύο
γραμματοσημα των Ο.Α. του 1896 και ένα του 1906 εαν γνωριζει κάποιος ας μου πει την αξια τους.

Unknown είπε...

Παλλάς Αθήνα σε Αμφορεα γραματοσειμο τού 1896 αξίας 40λεπτα.πια είναι η Άξιοι τού σιμερα.